Polaroid

De eerste instant camera’s waarbij de foto’s na het schieten direct uit het toestel verschijnen werden zo’n 70 jaar geleden al gemaakt. Het bedrijf dat deze camera’s ontwikkelde is Polaroid. De oprichter van dit bedrijf was Edwin H. Land, een natuurkundige en ondernemer. Het idee om de polaroid camera te ontwikkelen had Land allemaal te danken aan z’n driejarige dochtertje.Polaroid

Toen hij samen met zijn familie op vakantie was en daar foto’s aan het maken was vroeg zijn dochtertje aan hem: “Waarom kun je de foto’s niet meteen laten zien?” Dit zette Land aan het denken en hij nam de uitdaging aan om hier een oplossing voor te vinden. Kort daarna is hij begonnen met het ontwikkelen van de polaroid camera.

Het allereerste model was de ‘Land camera model 95’, vernoemd naar Edwin Land zelf. Deze eerste instant camera was een heel groot en lomp ding vergeleken met de camera’s van nu, maar voor die tijd natuurlijk helemaal hightech. Vlak voor de kerstvakantie van 1948 werden er 57 exemplaren te koop gesteld. De marketeers van Polaroid dachten dat ze, vanwege de verwachte kleine vraag ernaar in het begin, nog wel genoeg tijd hadden om een tweede productie in gang te zetten voordat alle camera’s waren verkocht. Tot hun grote verbazing waren ze alle 57 camera’s de eerste dag al kwijt!

Omdat Polaroid de eerste instant camera’s heeft ontwikkeld en omdat het bedrijf hier het meest om bekend staat, worden alle instant camera’s voor het gemak vaak ‘polaroids’ genoemd. Ook als ze niet door Polaroid zelf zijn gemaakt. Zo zijn de Instax series bijvoorbeeld producten van Fujifilm en dus niet van Polaroid.

Instant Foto-ontwikkeling

Aan het tot stand komen van een instant of polaroid foto gaat veel vooraf. Kort samengevat is het idee dat verschillende lichtpatronen door de lens van de camera worden opgevangen en begeleid naar chemicaliën die op dit licht reageren. Deze chemicaliën zitten verdeeld in verschillende lagen in de blanco foto, oftewel de film. Naast deze lichtgevoelige lagen bevat de film ook een aantal andere lagen:

  • De basislaag
  • De reagentlaag
  • De beeldlaag
  • De timing laag
  • De zuurlaag
  • De plastic laag

Deze verschillende lagen in de film werken samen en hebben allemaal hun eigen functie in het proces van de foto-ontwikkeling. Tijdens het maken van een foto stelt de camera de film kort bloot aan het binnenkomende licht. Zodra het licht de film raakt, begint de eerste chemische reactie.

Het ontwikkelen van de foto begint echter pas op het moment dat de foto uit de gleuf van de camera komt. De foto wordt hierbij namelijk door twee kleine rollertjes gedrukt waarbij de reagentlaag wordt verspreid zoals deeg door een deegroller. Deze reagent laag zorgt ervoor dat de lichtgevoelige lagen kunnen reageren met de beeldlaag waaruit het plaatje komt te ontstaan.

Vanaf dan begint het spannende moment waarbij de foto-ontwikkeling in gang wordt gezet waarna het geschoten plaatje langzaam maar zeker tevoorschijn komt.

Als de reagentlaag eenmaal is verspreid en z’n taak heeft volbracht om de lichtgevoelige lagen samen te laten komen met de beeldlaag, verplaatst de reagentlaag zich naar boven richting de zuurlaag om te worden afgebroken. De reagentlaag moet hierbij eerst langs de timing laag. Deze laag heeft als functie om de afbraak nog even te vertragen. Hierdoor kan de reagentlaag nog even functioneren als bescherming voor de lichtgevoelige lagen tegen het licht op het moment dat de foto net uit het toestel komt. Zodra de hele reagentlaag is afgebroken door de zuurlaag is het proces voltooid en is het plaatje volledig zichtbaar.

Als je kijkt naar een polaroid foto die aan het ontwikkelen is zie je de reagentlaag die langzaam wordt afgebroken door de zuurlaag. Dit geeft het effect van het plaatje dat beetje bij beetje zichtbaar wordt. De bovenste plastic laag dient als bescherming voor de lagen eronder waaruit het plaatje is ontstaan.

Producten

Polaroid is al bijna 80 jaar een wereldwijd, succesvol merk dat een grote impact heeft gehad op de fotografie wereld. Vanaf het begin met hun eerste, grote instant camera’s van vroeger tot en met hun kleine action camera’s (Polaroid cubes) van nu. Naast camera’s maakt het bedrijf ook veel andere producten. Zo staan ze niet alleen bekend om het uitvinden van de eerste instant camera’s, maar ook de eerste gepolariseerde zonnebrillen.

Deze zonnebrillen die ervoor zorgen dat het ‘horizontaal licht’ wordt tegengehouden waardoor je niet verblind wordt, werden al verkocht vanaf 1936. Een aantal producten die Polaroid produceert:

  • Camera’s
  • Tablets
  • Televisies
  • Smartphones
  • Zonnebrillen

Polaroid

Polaroid’s productie van instant film producten is gestopt in 2008. Dit vanwege het nieuwe tijdperk van de digitale camera waarin de vraag voor instant camera’s steeds minder werd. Ondanks dat Polaroid de grootste marktleider was in de instant fotografie markt, heeft het bedrijf zich pas laat op de digitale fotografie markt gefocust. Daardoor hebben ze in de ontwikkeling hiervan nooit echt een grote rol gespeeld.

Nadat alle fabrieken werden gesloten hebben een paar oud-werknemers besloten om het Polaroid concept door te zetten en zo een nieuwe firma opgezet: ‘The Impossible Project’. Dit overblijfsel van Polaroid’s instant film productie is gevestigd in Enschede. Het is de enige fabriek ter wereld die nog Polaroid instant film maakt.

Meer over Polaroid vind je hier: www.polaroid.com