De producent van de Instax camera’s is het Japanse bedrijf Fujifilm. Dit bedrijf is in 1934 opgezet vanuit een regeringsplan om een grote nationale producent van fotografische film te beginnen. De eerste jaren maakten ze dan ook vooral filmmateriaal zoals filmstroken voor speelfilms. Vanaf 1948 begon Fujifilm ook met het maken en ontwikkelen van fotocamera’s. Inmiddels is het een groot, multinational bedrijf geworden.

De Quicksnap

Fujifilm heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de fotocamera. Zo brachten ze in 1986 ‘s werelds allereerste wegwerpcamera uit: de ‘QuickSnap’. Het idee hierachter was om het voor iedereen mogelijk te maken om plezier te hebben met fotograferen zonder het moeten kopen van een dure camera.

De prijs van deze QuickSnap camera was in die tijd zo’n 6 dollar. Om even te vergelijken: een ‘normale’ camera kostte je in die tijd als snel zo’n 240 dollar op z’n goedkoopst, een heel verschil dus. De camera werd een wereldwijde hit en Fujifilm verkocht in het eerste jaar alleen al meer dan een miljoen exemplaren. De QuickSnap wordt tot op de dag van vandaag nog steeds verkocht. Wel zijn ze nu wat moderner dan dat eerste model.

Eerste Digitale Camera

Twee jaar na de QuickSnap kwam Fujifilm opnieuw met een nieuwe soort camera. Dit keer geen camera die je na gebruik weg kunt gooien, maar een camera met een nieuwe manier van foto-opslag: digitaal! De FUJIX DS-1P was de allereerste digitale camera ter wereld en werd voor het eerst gepresenteerd in Duitsland in 1988. Met een geheugen van ongeveer 2 MB kon je op deze camera zo’n 5 tot 10 foto’s opslaan.

Als je kijkt naar wat er nu allemaal te verkrijgen is lijkt dat natuurlijk helemaal niks, maar in die tijd was het een echte revolutionaire uitvinding. De FUJIX DS-1P is nooit geproduceerd voor de commerciële markt. Hiervoor ontwikkelde Fujifilm de FUJIX DS-X, een vergelijkbare camera die een jaar later werd uitgebracht. Dit model was de eerste digitale camera ooit die voor de particulier in de winkel te verkrijgen was.

In de loop van de jaren werd de digitale camera steeds verder ontwikkeld en vanaf het jaar 2000 nam de vraag naar digitale camera’s sterk toe. Dit betekende ook dat de vraag naar fotografische film sterk afnam. Een beetje ironisch dus, omdat Fujifilm als bedrijf is begonnen met als hoofddoel het produceren van fotografische film. Vervolgens kwamen ze met een camera die dit niet meer nodig heeft. Fujifilm zei hierover dat het bedrijf niet bang is om verouderde technieken achter zich te laten om zo nieuwe technieken te ontwikkelen.


“Op basis van een open, eerlijke en transparante bedrijfscultuur en dankzij de geavanceerde eigen technologieën, is Fujifilm vastbesloten een marktleider te blijven door de uitdaging om nieuwe producten te ontwikkelen en toegevoegde waarde te creëren zonder vrees aan te gaan.” – Shigetaka Komori (voorzitter)

Meer over Fujifilm vind je hier: www.fujifilm.com

Fujifilm