7 Nuttige Tips Voor de Mooiste Polaroid Foto’s!

Als je er één hebt dan weet je het: fotograferen met een polaroid camera = fun! Het zoeken naar een leuk plaatje om te schieten, het klikmomentje, het wachten op de foto die uit het gleufje komt.. Eigenlijk is het gewoon speelgoed voor volwassenen (en jongeren!). Toch kan het nog wel eens lastig zijn om nu echt een mooie foto te maken. Zeker als je nog maar net begint met fotograferen met een polaroid camera. De mogelijkheid om van alles in te stellen zoals bij een digitale camera is er vaak bijna niet en een gemaakt foto die is mislukt kun je moeilijk eventjes deleten. Deze tips zullen je de meeste mislukte shots besparen!


Tip #1: Kijk goed naar wát je wilt fotograferen

Een foto maken is simpel: je neemt een camera, drukt op het knopje en klaar.. je hebt een foto. Om een mooi plaatje te maken is een heel ander verhaal. Als je een leuke polaroid foto wilt maken is het verstandig om even goed na te denken over wat je precies wilt fotograferen:

  • Wat wil je op de foto hebben?
  • Wat wil je er niet op?
  • Waar wil je de nadruk op leggen?

Let goed op wat je precies in het plaatje wilt hebben. Is het te druk? Is het te leeg? Moet er iets bij of moet er juist wat weg? Het is belangrijk om goed te letten op dingen die niet zoveel waarde toevoegen aan het plaatje. Een polaroid foto kun je niet even bijknippen zoals een digitale foto. Zorg er dus voor dat je alles wat niet zo interessant is voor de foto ook echt weglaat. Als je de nadruk wilt leggen op een bepaald voorwerp of persoon is het meestal het mooist om dit in het midden van de foto te plaatsen en om het naar de voorgrond te brengen.

LET OP! Bij veel polaroid camera’s is de zoeker (waar je doorheen kijkt om te zien wat er op de foto komt) niet optimaal geplaatst. Dit betekent dat wat je daar doorheen ziet niet precies is wat je op het plaatje kunt verwachten. Vaak zit de zoeker rechts van de lens en wijkt het werkelijke plaatje dus wat uit naar links. Gelukkig wen je hier snel aan, maar hou er dus rekening mee.


Tip #2: Experimenteer met verschillende hoeken

Normaal gesproken zijn we gewend om een foto te nemen vanaf een standaard hoek: datgene wat we willen fotograferen staat hierbij pal voor ons en we houden de camera op dezelfde hoogte als ons hoofd. Op deze manier kun je op zich leuke plaatjes maken, maar dit kan ook best wel saai gaan worden. Om je foto’s eens een nieuwe look te geven is het leuk om eens te experimenteren met het fotograferen vanuit verschillende hoeken. Dit kan al heel snel een leuk effect opleveren, ook met polaroid foto’s.

Je kunt de camera bijvoorbeeld een keer helemaal omhoog houden met je arm en op die manier naar beneden richten op wat je wilt fotograferen. Zo krijg je een hele leuke view van bovenaf. Je hebt dan wel minder controle over wat je fotografeert omdat je natuurlijk moeilijk door de zoeker kunt kijken met je arm in de lucht. Om dit op te lossen kun je op een verhoging zoals een trap gaan staan en vanaf daar de foto maken.

Je kunt het ook omdraaien: ga eens op je buik liggen en richt dan naar boven op wat je wilt fotograferen. Of ga op je rug liggen en vraag je vrienden om dicht om je heen te gaan staan in een rondje en naar de camera te kijken. Er zijn echt superveel manieren om door middel van een afwijkende hoek een uniek plaatje te maken!


Tip #3: Zorg voor de juiste belichting

Om een mooie polaroid foto te krijgen is de juiste belichting heel belangrijk. Bij camera’s zoals de Instax Mini 8 en 9 of de Polaroid 300 gaat de flitser standaard af bij elk shot. Je kunt deze flits dus niet uitzetten. Je hebt wel de mogelijkheid om het diafragma aan te passen met vijf verschillende standen. Hiermee kun je voor een optimale belichting zorgen. De Instax Mini 8 en 9 geven automatisch aan welke stand je het beste kunt gebruiken, heel handig! Je ziet dan een rood lichtje branden voor de stand die de camera je adviseert te gebruiken.

Tips voor de mooist belichte foto’s:

  • Zonlicht is het beste licht dat er is, geef buiten fotograferen dus de voorkeur!
  • Donkere ruimte? Houd dan rekening met het flitsbereik van je camera
  • Camera’s als de Instax Mini 8 en 9 geven in de meeste gevallen zelf de juiste stand aan, maar niet altijd

Je hebt zelf de keus om de raad van je camera op te volgen, dus dat betekent dat je de camera ook gewoon op een andere stand kunt zetten. Dit kun je doen als je de foto iets te licht of te donker vindt. Hoe je dit dan op een goede manier aanpast kan best verwarrend zijn, maar het gaat dus zo:

Bij een te lichte foto zet je de stand ééntje lichter (raadt de camera bijvoorbeeld de stand ‘bewolkt’ aan, dan ga je nu naar het eerste zonnetje). Je zou in eerste instantie misschien denken: “waarom van het wolkje naar het zonnetje gaan als ik de foto juist donkerder wil hebben?”. Heel simpel: door de stand op het zonnetje te zetten, gaat de camera ervan uit dat het al vrij licht is buiten en dus zal de lens minder licht binnenlaten = een minder lichte foto. Snap je? Zet de camera dus niet één standje lichter omdat je de foto lichter wilt hebben, want het werkt juist andersom.

Let altijd goed op waar het tegenlicht vandaan komt. Fotografeer nooit rechtstreeks richting de zon of een andere felle lichtbron zoals een felle lamp. Te veel tegenlicht zal zorgen voor een donkere vlek in je foto (daar waar het licht het sterkst was) en het zal de rest van de foto veel te overbelicht maken.

Pas ook op voor reflecterende objecten. Aangezien de camera altijd flitst heb je kans dat het reflecterende object je foto verpest omdat je de flits dan terug kunt zien in je foto, zeker bij weinig licht.


Tip #4: Speel met verschillende achtergronden

De achtergrond van een foto bepaald voor een groot gedeelte het totaalplaatje. Om een leuke, mooie foto te maken kun je hier dus een beetje mee gaan spelen. Met polaroid foto’s is het leuk om eens te fotograferen op een neutrale achtergrond zoals bijvoorbeeld een witte muur. Hierdoor krijg je heel veel contrast in het plaatje. Dit geeft een heel leuk effect, vooral bij portretfoto’s. Door een simpele witte muur als achtergrond te gebruiken springt de persoon of het object dat je fotografeert veel meer naar buiten!

In plaats van een achtergrond met een effen kleur kun je ook eens proberen om foto’s te maken met een achtergrond die iets meer structuur heeft, maar nog steeds neutraal is. Zoals bijvoorbeeld een mooie tegeltjesmuur, houten schutting of mooie lichtgroene coniferen. Als je goed om je heen kijkt rondom je huis en tuin kun je vast wel iets leuks vinden. Zo niet dan zoek je het gewoon even ietsje verderop. Misschien weet je ergens in het centrum nog wel iets dat je kunt gebruiken als mooie achtergrond..

Een ander leuk idee voor een mooie achtergrond is om de lucht te gebruiken. Is het een mooie, zonnige dag? Ga dan eens naar een open plek waar je achtergrond niet wordt verstoord door bomen of huizen en fotografeer vanaf een laag punt met die mooie blauwe lucht als achtergrond.


Tip #5: Ga erop uit (zoek mooie plekken op)

Als je op een mooie plek bent is het maken van een mooie foto makkelijk.. Klinkt heel logisch, toch? Ga daarom eens naar een mooi bos toe of zoek een mooi heideterrein op. Dit zijn supermooie, gratis decors om in te fotograferen: by mother nature. Zeker in de maanden juli en augustus als de heide in bloei staat is zo’n heideveld echt een perfecte plek om mooie foto’s te maken met al die mooie, felle kleuren. Een simpel weiland met lang gras en allemaal mooie bloemen en vlinders kan met mooi weer en een blauwe lucht ook al een magisch decor zijn.

Er zijn genoeg plekken in Nederland met mooie natuur waar je hele leuke polaroid foto’s kunt schieten. Het leuke is dat de verschillende seizoenen veel invloed hebben op het uiterlijk van deze plekken en dus ook op je foto’s. Zo ziet een bos er totaal verschillend uit in de zomer, herfst en winter. Dit zorgt voor nog meer variatie in je mogelijkheden met deze mooie plekken.

Hoewel er in Nederland genoeg mooie plekken zijn te vinden die je kunt gebruiken als setting voor je polaroid snaps, vind je in het buitenland vaak nóg mooiere plekken om te fotograferen. Neem je polaroid camera daarom mee op reis! Als je op reis gaat kom je meestal op plekken terecht die er anders uitzien dan je omgeving thuis en waar je misschien niet zo snel weer komt. Dit is de perfecte gelegenheid om die unieke shots te maken. Wat dacht je van foto’s van jou op een tropisch strand met palmbomen op Curaçao of tussen de skyscrapers in New York?


Tip #6: Neem de juiste afstand tussen jou en het object

Voor een mooie, duidelijke polaroid foto is het belangrijk dat er een goede afstand is tussen jou (de camera) en het object dat je wilt fotograferen. Als de afstand te groot is kan de foto te onduidelijk worden waardoor je niet goed kunt zien wat er nou eigenlijk op de foto staat. Polaroid foto’s zijn vrij klein dus wat je fotografeert wil je goed in beeld hebben. Als de afstand te klein is kan de foto weer onscherp worden.

Bij veel polaroid camera’s is het van belang om een minimale afstand van 60 cm te houden tussen de camera en het object, tenzij je gebruik maakt van een close-up lens of de macro stand. Als de afstand kleiner is kan de lens niet scherpstellen en krijg je dus vage, onscherpe foto’s. In principe maakt de maximale afstand niet uit, maar hou er rekening mee dat alles verder dan 6 m van de camera er niet meer zo duidelijk op komt te staan. De perfecte afstand is dus vaak: 60 cm >  –  < 6 m.

Zoals bij tip #3 al genoemd is het verstandig om in het donker rekening te houden met de flitsafstand van je camera. Als je in het donker of met weinig licht fotografeert is het belangrijk om niet over deze afstand heen te gaan. Als de afstand groter is zal de foto onderbelicht raken waardoor je een onduidelijk, donkere foto krijgt.


Tip #7: Laat je foto’s in het donker ontwikkelen

Als laatste nog een tip voor een iets betere ontwikkeling van je (Instax Mini) polaroid foto’s. Alhoewel het niet noodzakelijk is met Fuji Instax Mini film, kan het helpen om je polaroid foto’s in het donker te laten ontwikkelen. Leg ze bijvoorbeeld direct nadat ze geschoten zijn een paar minuutjes omgedraaid neer of stop ze in een afgesloten bakje waar geen licht doorheen komt. Als je de foto’s op deze manier laat ontwikkelen zul je zien dat het plaatje er vaak net iets mooier uit komt te zien met wat meer contrast.

Zeker als je foto’s iets te overbelicht worden ondanks dat je het diafragma optimaal hebt ingesteld, kan het helpen om ze eens in het donker te laten ontwikkelen. Het weghouden van licht tijdens die eerste minuten waarin de foto tot ontwikkeling komt zorgt er namelijk voor dat er minder licht wordt meegenomen in het plaatje. Zijn je foto’s onderbelicht, of verwacht je dit vanwege de omstandigheden? Laat ze dan gewoon ontwikkelen zonder ze bij het licht weg te houden, anders worden de foto’s alleen maar donkerder.

Voor de duidelijkheid: deze tip geldt dus voor polaroid foto’s die zijn geschoten met Fuji Instax Mini film.

Er bestaat ook instant film die op deze manier moet worden ontwikkeld. Zoals bijvoorbeeld de eerste instant film die ‘The Impossible Project’ produceerde voor de polaroid camera’s van het merk Polaroid. Er werden toen zelfs speciale kapjes (frog tongues) gemaakt voor de camera’s om de polaroid foto’s bij het naar buiten komen direct te beschermen tegen licht. Bij Fuji Instax Mini film is het in principe dus niet nodig om ze in het donker te laten ontwikkelen, maar het kan in sommige situaties wel helpen voor een mooier plaatje.


 

Subscribe
Stuur me een e-mail bij
guest

13 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Diede
Diede
01/08/2017 19:18

Super leuk en handig om te lezen ! Zelf ben ik nog maar een dag bezig… heb al een paar foto’s weg moeten doen omdat ze waren mislukt ( volgende keer dus eerst even op deze site kijken )

Sophie
Sophie
06/10/2018 18:31
Antwoord aan  Diede

Ik heb het zelfde volgende keer inderdaad even kijken

Celina
Celina
28/08/2017 09:04

Ik heb sinds 1,5 week nu mijn instax mini 9 om mooie plekjes te fotograferen op vakantie. Maar 9 van de 10 foto’s die ik maak zijn enorm overbelicht.. je ziet 1 grote lichtvlek erop.. wat doe ik verkeerd?

Inge
Inge
04/12/2017 13:05

Hoe krijg ik het rolletje uit de camera? Er komen geen foto’s uit en ik wil proberen het rolletje opnieuw erin te doen, maar het zit helemaal vast.

britt
britt
25/12/2017 13:55

ik krijg vlekken op mijn foto ze zijn groen achtig iemand een idee waarom ? en hoe ?

Katrien
Katrien
20/07/2018 10:04

Hoi, Ik heb toch nog een vraagje. Ik denk namelijk dat ik nog steeds wat fouts doe, ook na het lezen van de tips. Misschien kun jij me erbij helpen? Elke keer als ik buiten een foto maak (overdag) dan komen ze er zo donker uit alsof het lijkt dat… Lees meer »

Monique
Monique
09/02/2020 09:07

Mijn dochter heeft een instax camera voor haar verjaardag gekregen. De foto’s zijn helemaal heel donker. Hebben meerdere dingen geprobeerd. Waar kan dit aan liggen? Camera of foto’s zelf?

Tamara
Tamara
01/03/2021 12:46

hoi ik heb sinds gister een instax mini 8 maar vraag me af waar de stand hi key voor is